Dennis Lutz reanimeerde achterbuurvrouw

 
Dat zijn dochter Floor jarig was, was even iets minder belangrijk toen Dennis Lutz uit Delft een alarm kreeg van HartveiligWonen. Hij stond klaar om gebak te gaan halen, maar in plaats van de bakker was hij enkele minuten later bij zijn hoogbejaarde achterbuurvrouw. Zijn inzet was niet voor niks, toen de vrouw per ambulance werd afgevoerd, had ze weer hartslag. Hij vertelt zijn verhaal.

Compressies en beademing

“Ik stond al klaar om naar de bakker te fietsen, dus binnen twee minuten arriveerde ik bij het hoogbejaarde echtpaar. De voordeur stond al open en samen met een andere HartveiligWonen-vrijwilliger ging ik naar binnen. De oude vrouw lag op het toilet en zag eruit alsof ze was overleden. De andere vrijwilliger tilde haar het toilet uit en ik legde mijn mondkapje klaar. Daarna begon ik met compressies en beademing.”

Geen schok door AED

“Al vrij snel nadat ik begon met reanimeren, kwam er een motoragent binnen met een AED. Nadat ik dertig compressies had gedaan, maakten we ruimte om de AED aan te sluiten. Het apparaat meldde ‘geen schok toedienen’. Dus gingen we door met compressies en beademing. Op een gegeven moment kwam de kleur terug op haar gezicht en voelde geringe ademhaling. Achteraf werd duidelijk dat zij een interne defibrillator draagt. Ik vermoed dat deze heeft gereageerd op de compressies en beademing en zo haar hart weer op gang heeft gebracht.”

Ambulance

“Het duurde lang voordat de ambulance arriveerde, zeker een kwartier. Op dat moment was zij zelfs alweer een beetje bij positieven. De ziekenauto heeft haar afgevoerd en dat is het laatste wat ik weet. Ik heb er nadien niks meer van vernomen, weet niet of de vrouw het uiteindelijk heeft overleefd. Het waren en zijn voor mij onbekende mensen. De politie heeft wel mijn persoonsgegevens genoteerd, maar ook niks meer van zich laten horen. Dat verbaast me wel een beetje.”

Slachtofferhulp

“Ik kreeg na het voorval van HartveiligWonen een vragenlijst waarin ik kon aangeven of ik slachtofferhulp wil. Nou vind ik van mezelf dat ik vrij sterk in mijn schoenen sta, dus ik voelde me zeker geen slachtoffer. Daarom wilde ik niet vragen om slachtofferhulp. Maar zo’n reanimatie doet wel wat met je. In mijn geval kreeg ik flashbacks naar een eerdere reanimatie die niet zo goed afliep.”

Nazorg

“Die eerdere reanimatie verrichtte ik samen met mijn vrouw Annemiek. Het slachtoffer stierf destijds helaas. Die ervaring delen we en daarover hebben we samen heel veel gepraat. Mijn ervaring is dat praten helpt. Persoonlijk zou ik kiezen voor een wat pro-actiever aanbod van nazorg. Niet ‘nee, mits’ maar ‘ja, tenzij’.”

Facebook

“Ik wilde mijn verhaal kwijt en plaatste het op Facebook. Niet om mezelf op de borst te kloppen, maar om mijn ervaring te delen. Het effect van die post vind ik echt geweldig. In de reacties onder het bericht melden diverse mensen dat dit bericht voor hen aanleiding is om ook een AED- en reanimatietraining te gaan volgen of om zich aan te melden als burgerhulpverlener bij HartveiligWonen. Mijn verhaal versterkt zo de naamsbekendheid en het netwerk van HartveiligWonen, dat vind ik heel mooi.”

Scouting

“Ik ben bestuurslid van Scouting Delft. Naar aanleiding van mijn ervaring hebben wij een AED- en reanimatiecursus georganiseerd voor alle mensen van onze scouting-afdeling. De animo was groot. Er hangt bij ons een AED en ik vind dat mensen moeten weten wat ze moeten doen in geval van een hartstilstand. En het zou natuurlijk helemaal mooi zijn als zo veel mogelijk van onze mensen zich ook aanmelden als vrijwilliger voor HartveiligWonen.”

Terug