Dik Jansen (67) overleefde hartstilstand dankzij snelle reanimatie door echtgenote en buurman

 

De 67-jarige Dik Jansen uit Dinxperlo zat met zijn echtgenote Dorothé lekker ontspannen televisie te kijken, toen hij van het ene op het andere moment een hartstilstand kreeg. Mevrouw Jansen alarmeerde gelijk 112 en snelde vervolgens naar overbuurman Hans ter Beek, die een diploma reanimeren heeft. Het is aan het snelle en doortastende ingrijpen van de echtgenote en buurman te danken dat Jansen nog leeft.

“Plotseling hoor ik Dik ‘huuuuu’ zeggen en zie ik hem wegvallen”, vertelt mevrouw Jansen over die bewuste 28 oktober 2014. “Ik probeerde hem nog bij kennis te brengen door hem een paar tikjes in zijn gezicht te geven, maar daarop reageerde hij helemaal niet.” Ze belde daarop direct 112. De alarmcentrale stuurde meteen brandweer en ambulance en alarmeerde de burgerhulpverleners van HartveiligWonen.

Snel reanimeren

Terwijl de vrijwilligers een alarmbericht ontvingen op hun mobiele telefoon, rende de geschrokken echtgenote naar buurman Hans ter Beek. Samen tilden zij het slachtoffer uit zijn stoel, legden hem op de grond en begonnen samen met reanimeren. Daarbij gaf buurvrouw Doortje ter Beek instructies van de centralist door. Heel snel – binnen enkele minuten – arriveerde de brandweer en namen de brandweermannen de reanimatie over. De brandweer sloot een AED aan en deze gaf Dik minstens twee schokken. Na ongeveer een kwartier kwam de ziekenauto. De ambulanceverpleegkundigen reanimeerden Dik met de Lucas en schokten hem drie tot vier keer. Daarna werd Jansen overgebracht naar het ziekenhuis.”

Veel vrijwilligers

“Toen de brandweer was begonnen met reanimeren, kreeg ik pas in de gaten hoe veel vrijwilligers er hadden gereageerd op de oproep van HartveiligWonen”, vertelt mevrouw Jansen. “Er waren mensen met en zonder AED, voor mijn gevoel stonden er wel twintig auto’s in de straat. De alarmering van vrijwillige hulpverleners van HartveiligWonen werkt dus ontzettend goed.” Een van de vrijwilligers was Manon Freriks, verpleegkundige van Sensire thuiszorg. Zij maakte later deel uit van het zorgteam dat Dik kwam verzorgen, onder meer douchen, wassen en aankleden. “Manon zei het heel fijn te vinden om eens iemand te zien die een hartstilstand overleefd heeft”, vertelt mevrouw Jansen.

Niks herinneren

Het slachtoffer kan zich nu helemaal niks meer van het hele voorval herinneren. Hij weet niet meer dat hij vier dagen in het Rijnstaete Ziekenhuis in Arnhem lag, waar hij is gedotterd en een stent kreeg. En ook van de week daarna, toen hij in het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem verbleef, weet hij helemaal niks meer. Pas een week na zijn thuiskomst kwam hij weer een beetje bij zijn positieven.

Blij dat hij leeft

Dik Jansen ondervindt nog altijd behoorlijke gevolgen van zijn hartstilstand. Zo is zijn kortetermijngeheugen aangetast. Ook lichamelijk is hij ook nog lang niet weer de oude. Hij is snel vermoeid en gevoelig voor drukte in zijn omgeving. Maar hij kan er inmiddels weer zelfstandig op de scootmobiel op uit voor een ritje in de omgeving. Mevrouw Jansen: “We hopen dat hij met het verstrijken van de tijd verder herstelt. Soms vraagt hij zich vertwijfeld af waarom hem dit is overkomen. Maar vooral zijn wij heel blij dat hij dit heeft overleefd.”

Terug