Eric overleefde vijf hartstilstanden op één dag

 
Vijf keer op één dag kreeg hij een harstilstand. Dankzij snel handelen van zijn vrouw en zijn huisarts, overleefde de toen 45-jarige Eric van Die. Hij weet als geen ander hoe belangrijk het is dat er snel mensen zijn die met reanimatie beginnen. Aan HartveiligWonen vertelt hij zijn verhaal.

Gaspen

Op weg naar mijn eigen bouwbedrijf werd ik niet lekker. Het voelde alsof er een enorme adrenalinestoot door mijn hele lijf heen ging, als een soort paniekaanval. Ik lag in bed om een beetje bij te komen, toen mijn vrouw me helemaal grauw zag worden. Ze belde de huisarts, die gelijk kwam. Net toen hij arriveerde, raakte ik bewusteloos en begon ik te ‘gaspen’. De dokter herkende de hartstilstand, legde mij op de grond en begon met reanimeren.

Vijf hartstilstanden

Door defibrilleren door ambulanceverplegers kwam mijn hartslag weer op gang. Maar toen kreeg ik wéér een hartstilstand. En eenmaal in de ambulance een derde. In het ziekenhuis bleek dat mijn kransslagader dicht zat waardoor de bloedtoevoer was afgesloten. Ik ben toen gedotterd en er is een stent geplaatst. In totaal kreeg ik die dag vijf keer een hartstilstand.

Bijna dood

Als mijn vrouw die ochtend de kinderen naar school had gebracht, had ze de huisarts niet kunnen bellen. Dan was ik er niet meer geweest. Dat is zo’n onwerkelijk idee. Zo mankeer je niets en zo ben je bijna dood. Ik had nog nooit eerder last van mijn hart gehad en hart- en vaatziekten komen in mijn familie ook niet voor. Samen met mijn vrouw, twee dochters en zoon, vier ik ieder jaar de dag dat ik het heb overleefd.

Reanimatietraining

Ik ben heel blij dat de mensen in mijn omgeving zo doortastend optraden. Dat wil ik graag terug kunnen doen voor anderen. Daarom heb ik mij aangemeld als burgerhulpverlener. Daarvoor moest ik leren reanimeren dus heb ik eerst een reanimatietraining gevolgd. Ik zag er stiekem wel een beetje tegenop. Heel lang kon ik namelijk niet tegen het geluid van een ambulance, het geluid van een ‘flatline’ of het opladen van een Automatische Externe Defibrillator (AED). Raar, want ik heb die geluiden helemaal niet meegekregen, omdat ik bewusteloos was. Maar toch raakte het me enorm. Echter, sinds het moment dat ik op de training een druk op de knop van de AED gaf, is mijn angst weg. Het is een fijn idee dat ik nu iemand kan helpen als dat nodig mocht zijn.

Terug