Feyenoordsupporter redt leven dorpsgenoot

 

Een inwoner van het Zeeuwse Biggekerke zal nooit hebben verwacht dat voetbalclub Feyenoord nog eens zijn leven zou redden. En toch is dat indirect wel zo. Want het was dorpsgenoot en Feyenoordsupporter Theo Bambagt die na alarm van HartveiligWonen snel met een collega naar de man in nood ging en hem reanimeerde. De man overleefde. Bambagt werd burgerhulpverlener voor HartveiligWonen na een oproep van zijn club.

Reanimatieoproep

Een man van ongeveer zestig jaar werd halverwege maart 2016 onwel in zijn woning in Biggekerke. Zijn echtgenote sloeg gelijk alarm via 112. De centralist vermoedde een hartstilstand en alarmeerde HartveiligWonen. Aan de andere kant van het Zeeuwse dorpje – nog geen kilometer verderop – kreeg Theo Bambagt een sms. Het bleek een reanimatieoproep van HartveiligWonen.

Burgerhulpverlener

Beroeps bedrijfsbrandweerman van Zeeland Refinery en vrijwilliger van de brandweer in de gemeente Veere Theo liet alles vallen waarmee hij bezig was en sprong in de auto. Terloops riep hij zijn collega brandweerman Carlo mee, die in de tuin aan het werk was. Toen de twee op de plaats des onheils arriveerden, was er inmiddels nog een burgerhulpverlener van HartveiligWonen aanwezig. Met z’n drieën reanimeerden ze het slachtoffer totdat een minuut of tien later de ziekenauto arriveerde en de ambulanceverpleegkundigen de reanimatie overnamen.

Succesvolle reanimatie

Voor alle drie was het niet de eerste reanimatie. “Van alle reanimaties die ik tot dan toe had gedaan, was er helaas geen enkele succesvol”, vertelt Theo. “Wat ik toen nog niet wist, was dat dit de eerste geslaagde zou worden.” Nadat de ambulance was vertrokken richting ziekenhuis, namen Theo en Carlo afscheid van de echtgenote van het slachtoffer. Thuis praatten ze nog even na met een kop koffie.

Leven gered

Korte tijd na het incident hoorde Theo dat het slachtoffer er nog slecht aan toe was en in coma werd gehouden. Dokters schatten zijn overlevingskansen op maximaal tien procent. Tijdens een voetbalwedstrijd van zijn zoon, een week later, trof Theo de neef van het slachtoffer. Die vertelde dat het goed ging met de man, dat hij uit coma was en zelfs al werkte aan zijn revalidatie.

Op tijd dankzij HartveiligWonen

Prachtig nieuws, vond Theo: “Ik ben ontzettend blij dat het een keer is gelukt om iemand te redden. Je traint er hard voor en doet wat je kunt. Toch mislukt het in veel gevallen omdat je bijvoorbeeld te laat bent. Dankzij HartveiligWonen waren we nu op tijd en heeft deze man het overleefd. En dat doet me ontzettend goed. Persoonlijk contact met het slachtoffer hebben wij nog niet gehad. Als het slachtoffer dat wil, sta ik er zeker voor open.’’

Feyenoord

Theo is als professioneel hulpverlener getraind en gecertificeerd voor reanimatie en AED-gebruik. Toch was hij lange tijd geen vrijwilliger van HartveiligWonen. Dat werd hij na een promotiecampagne van Feyenoord, waarbij zijn club supporters op de tribune en via mailings opriep om zich aan te melden als burgerhulpverlener. Zo draagt Feyenoord samen met hoofdsponsor Opel en de Hartstichting HartveiligWonen een warm hart toe. Theo besloot zich aan te melden: “Dat was in mijn geval heel eenvoudig. Ik was getraind en hoefde alleen even via deze site mijn gegevens in te voeren.”

HartveiligWonen redt levens

Theo is na de geslaagde reanimatie nog hartgrondiger overtuigd van de grote waarde van HartveiligWonen en roept iedereen op om zijn voorbeeld te volgen: “Tijd is alles bij een hartstilstand. Elke seconde die de hulpverlening langer op zich laat wachten vergroot de kans op schade en verkleint de kans op overleven. Helaas kan op veel plaatsen in Nederland een ambulance niet snel genoeg ter plaatse zijn. Dankzij de sms-dienst en app van HartveiligWonen zijn vrijwilligers er vaak heel snel bij, dat is een enorme winst.”

Terug