Hartveilig Ugchelen, pioniers in burgerhulpverlening

 

De AED had goed en wel zijn intrede gedaan in Nederland of de dorpsraad van het Gelderse Ugchelen zat al bijeen om te zien of breed gedragen burgerhulpverlening mogelijk was. Het dorp onder de rook van Apeldoorn was daarmee een van de pioniers van HartveiligWonen. Vijf jaar later zijn er in de zevenduizend zielen tellende gemeenschap omstreeks negentig vrijwilligers ingeschreven en zijn de bij HartveiligWonen aangemelde AED’s dekkend voor vrijwel het hele dorp.

Hartveilig Ugchelen

Voorzitter Casper van Beek leidt in zijn Ferrarirode Hartveilig Ugchelen poloshirt de bestuursvergadering van de gelijknamige werkgroep. “Gekregen van supermarkt DekaMarkt, een van onze sponsors”, vertelt de preses. Hij leidt de vergaderingen van de werkgroep, die verder bestaat uit penningmeester Jan Gerrits, secretaris Hans Heerding en de bestuursleden Wilco Schut en Maarten Welker.

HartveiligWonen

Aanstichter van Hartveilig Ugchelen was echter Wilma Pothoven, die in 2009 contact zocht met HartveiligWonen. Enkele maanden later, op 29 maart 2010 gaf Anneke Keijzer van HartveiligWonen er een presentatie. Nog diezelfde avond werd de werkgroep opgericht.

Vrijwilligers

Hartveilig Ugchelen wilde een netwerk in het leven roepen door mensen die al konden reanimeren als HVW-vrijwilliger te registreren en door bezitters van reeds aanwezige AED’s ertoe te bewegen hun defibrillator ook buiten openingstijden beschikbaar te stellen voor noodgevallen. Eigenaar André van den Heuvel van de toenmalige C1000 supermarkt was de eerste. Hij schafte uit eigen middelen een Aviakast aan zodat de AED buiten kon hangen.

AED’s

Inmiddels zijn er acht AED’s aangemeld en 24/7 beschikbaar: van het dorpshuis, twee zorgcentra, een supermarkt, een kerk, een particulier en twee van de woningcorporatie. Hartveilig Ugchelen heeft zelf de negende AED aangeschaft, waarmee vrijwel het hele dorp dekking heeft. Nog net geen honderd procent, voor die laatste paar procent zouden er idealerwijs nog twee extra AED’s moeten komen.

Reanimatietraining

Ook het vinden en binden van vrijwilligers is in Ugchelen prima gelukt. In het dorp hebben zich negentig mensen aangemeld als burgerhulpverlener, waarmee de dekking prima is. “De meeste vrijwilligers hadden hun basistraining reanimatie al gehad, bijvoorbeeld via hun werk. Via ons krijgen alle vrijwilligers twee keer per jaar een herhalingscursus aangeboden”, zegt Heerding. “Dat wordt mede mogelijk gemaakt door onze sponsors: een mooi aantal plaatselijke middenstanders en zelfs een particulier die hieraan een mooie bijdrage levert.

Zelfstandig

Hartveilig Ugchelen wilde in eerste instantie – als werkgroep onder de dorpsbelangenvereniging – geen eigen financiële huishouding. De activiteiten van de werkgroep groeiden echter zo sterk, dat zelfstandigheid een logische volgende stap was. “Afgesproken werd dat wij wel gebruik mochten blijven maken van het dorpshuis, voor onder meer onze vergaderingen en trainingen”, vertelt Van Beek.

Financiën

Dus we zouden met gesloten beurzen blijven werken. Echter, op een braderie kregen we van een dorpsbewoner een munt van twee euro in handen gedrukt voor ons goede werk. Toen hadden we plotseling een kas. Jan liep toevallig naast mij en die wees ik gelijk aan als penningmeester. Dat is overigens heel goed uitgepakt. Inmiddels hebben we een behoorlijke financiële huishouding, geld van onder meer sponsors dat wij gebruiken voor de herhalingstrainingen en de aanschaf van een AED en AED-kasten,” zegt Van Beek.

Draagvlak

De al genoemde poloshirts gebruikt Hartveilig Ugchelen onder meer voor presentaties op braderieën en andere activiteiten. Want zichtbaar zijn creëert draagvlak. Ook online is Hartveilig Ugchelen volop te vinden, onder meer op Twitter, Facebook en de eigen website.

Terug