“emil"

Henny ten Broeke viert anderhalf jaar na reanimatie 60-jarig huwelijk

 

 

De nu 80-jarige Henny ten Broeke en zijn echtgenote Alie uit het Gelderse Varsseveld vierden op 19 november hun 60-jarig huwelijksjubileum. Op die dag dacht Ten Broeke nog wel even terug aan een dag ruim anderhalf jaar geleden, toen hij een hartstilstand kreeg en succesvol werd gereanimeerd door plaatsgenoten Emil Leemreize en Gerard Heersink.

Helemaal mis

Echtpaar Ten Broeke ging op de ochtend van 5 maart 2013 een stukje fietsen. Tijdens het fietsen voelde Ten Broeke zich al lang niet fit. In het Idinkbos nabij hun woonplaats ging het echt niet meer. Zoon Karel werd gebeld en die kwam zijn ouders met de auto halen. Na het middageten ging Ten Broeke ook nog naar de geplande vergadering van de buurtvereniging, maar nog diezelfde dag ging het helemaal mis. Ten Broeke viel in de hal en zijn vrouw belde 112.

Oproep

Omstreeks half negen in de avond kreeg ik een oproep voor een reanimatie”, vertelt HartveiligWonen vrijwilliger Emil Leemreize. “Ik woon vlakbij onze ambulancepost en vertrok op de fiets vrijwel gelijktijdig met de ziekenauto. Ook ongeveer op hetzelfde moment arriveerden wij bij het huis van de familie Ten Broeke.

Schok

Terwijl de ambulancemedewerkers het slachtoffer zuurstof toedienden en alle apparatuur gereedmaakten, nam Emil het reanimeren over van zoon Karel. Hij kreeg daarbij al snel assistentie van medevrijwilliger Gerard Heersink. Toen de tweede ambulance arriveerde, kreeg Ten Broeke een schok toegediend. Na de reanimatie bleek dit voldoende om het hart van de krasse zeventiger weer op gang te brengen. Hij werd snel overgebracht naar het ziekenhuis in Doetinchem.

Omleidingen

In de ambulance kwam ik bij kennis”, vertelt Ten Broeke. “Maar ik besefte totaal niet wat er gebeurde.” Een week na de hartstilstand onderging Ten Broeke in Nijmegen een operatie: hij kreeg er drie omleidingen: “Nu gaat het prima met mij. Ik kan alles weer en doe alles weer. We gaan weer graag een stukje fietsen. Wel heb ik er een lichte hersenbeschadiging aan overgehouden. Maar uit de grond van mijn hart zeg ik: dit had niet beter kunnen aflopen.” Zijn vrouw heeft er misschien nog wel meer last van dan hij zelf. Zij zegt: “Als hij even niet in de buurt is, schrik ik van elk vreemd geluid.

Reanimatie

Voor Emil was het de derde reanimatie en de eerste met een succesvolle afloop. Het maakte indruk. De volgende dag liep Emil langs de woning en trof er zoon Karel van wie hij hoorde dat het goed ging met vader. “Ik vond het geweldig dat Emil even langs kwam toen”, zegt mevrouw Ten Broeke. Wat Emil opvalt aan alle drie de reanimatiegevallen waarbij hij betrokken was, is de uitstekende opkomst van HVW-vrijwilligers in Varsseveld.

Rode Kruis

Als EHBO-instructeur en lid van de Snel Inzetbare Groep ter Medische Assistentie (SIGMA) van het Nederlandse Rode Kruis heeft Gerard brede ervaring in de burgerhulpverlening: “Ik heb geleerd om als professioneel hulpverlener te kijken. Je doet wat je geleerd is en als de patiënt de ambulance in gaat, zit je werk erop. Dan ga je weg en kijk je niet meer terug. Ik hoorde achteraf dat deze reanimatie was gelukt en moet zeggen dat dit wel een enorme kick geeft. En voor wat betreft reanimeren door burgers: ik vind dat iedereen dit zou moeten kunnen, het is in mijn beleving een burgerplicht.

Rabobank

Naar aanleiding van deze reanimatie heeft Emil zich bij zijn werkgever de Rabobank sterk gemaakt voor het aanmelden van de aanwezige AED’s bij HartveiligWonen. “Dan moeten ze 24/7 beschikbaar zijn, dus dan moet je als bedrijf een buitenkast aanschaffen. Zowel Rabobank Graafschap-Zuid als Rabobank Achterhoek-Oost hebben de al aanwezige apparatuur beschikbaar gesteld voor HartveiligWonen. Ik roep alle bedrijven met een AED op deze beschikbaar te stellen voor burgerhulpverlening. Zo ben je maatschappelijk verantwoord bezig en kun je bijdragen aan het redden van levens.

Terug