Leraar Harm reanimeerde leerlinge (12)

Reanimatie

Een klas van zeventien leerlingen van een school voor speciaal basisonderwijs in Rijswijk (ZH) speelde kort voor de zomervakantie op het plein een balspelletje. Een 12-jarig meisje kreeg de bal aangespeeld, maar reageerde niet. In plaats daarvan zakte ze in elkaar. Meester Harm Hofstede zag het gebeuren. Hij reanimeerde het kind met succes: ze overleefde. Hij deelt zijn ervaring.

Lees meer
Reanimatie

Dennis Lutz reanimeerde achterbuurvrouw

Reanimatie

Dat zijn dochter Floor jarig was, was even iets minder belangrijk toen Dennis Lutz uit Delft een alarm kreeg van HartveiligWonen. Hij stond klaar om gebak te gaan halen, maar in plaats van de bakker was hij enkele minuten later bij zijn hoogbejaarde achterbuurvrouw. Zijn inzet was niet voor niks, toen de vrouw per ambulance werd afgevoerd, had ze weer hartslag. Hij vertelt zijn verhaal.

Lees meer
Reanimatie

Annemiek van Dijk redde met reanimatie leven van echtgenoot Wilco

Reanimatie

‘Je denkt niet na, je reanimeert. Pas later kwam het besef’

Ondernemer Wilco van Dijk (46) voelde zich niet helemaal fit en ging eventjes op de bank liggen. Precies op het moment toen echtgenote Annemieke even kwam kijken hoe het ging, kreeg hij een hartstilstand. Er was een AED op het bedrijf en Annemiek kan reanimeren. Zij redde het leven van haar man, drie maanden na het voorval kon hij voorzichtig weer beginnen met werken. Ze vertelt haar verhaal.

Lees meer
Reanimatie

Stefanie reanimeerde een baby en dat had eigenlijk niet mogen gebeuren

Reanimatie

Twee huilende kinderen voor een huis in Poortugaal. Ze vertellen dat hun babybroertje binnen ligt dood te gaan. Hulpdiensten zijn er nog niet. Je arriveert als burgerhulpverlener van HartveiligWonen op het moment dat de alarmering voor het betreffende adres wordt ingetrokken. Het is dus niet de bedoeling dat je naar binnen gaat. Wat doe je dan? Die vrijwilligster was Stefanie Braad. Zij twijfelde geen moment en rende het huis in, waar zij begon met de reanimatie van een jongetje van acht maanden dat een hartstilstand had. Haar verhaal.

Lees meer
Reanimatie

Martijn Hartsuijker reanimeerde vrouw tegen beter weten in

Reanimatie

Ervaringsverhaal van Martijn Hartsuijker

Tegen beter weten in. Dat was de reanimatie die student verpleegkunde en actief evenementen-hulpverlener Martijn Hartsuijker, samen met twee andere burgerhulpverleners van HartveiligWonen, uitvoerde bij een buurtbewoonster. Haar leven was al niet meer te redden. Toch gingen de drie door met reanimeren totdat de ambulance arriveerde. Ze voelden op dat moment de waardering van de familie die op een afstand toekeek. De professionele hulpverleners bevestigden het overlijden en vertelden de familie het droevige nieuws.

Lees meer
Reanimatie

Vrijwilliger Sven: ‘Ik haal steun uit de ervaringen van anderen’

ervaringsverhaal van Sven Baars

“Het was een rustige middag. Ik genoot van het zonnetje toen plots mijn mobiel een SMS kreeg: REANIMATIE OPROEP 13.49 uur.

Toen ik het bericht ontvangen had, twijfelde ik geen moment. Het was mijn tweede reanimatie dit jaar. Ik heb gereageerd met ‘ja’ en ben ter plaatse gegaan. Het was bij het plaatselijke zwembad. Een man werd uit de stoomcabine gehaald en was niet meer aanspreekbaar. Het personeel besloot om direct te beginnen met reanimeren en een melding te maken.

Lees meer

Vrijwilliger Rutger: ‘een geweldig gevoel om op deze manier het verschil te maken’

Ervaringsverhaal van Rutger Vos

“Het was 3 september en ik had net een leuke avond gehad bij een concert en zat daarna voor een drankje bij een vriend. Toen ik op het punt stond om weg te gaan kreeg ik een reanimatiemelding. Ik schrok eerst even, maar reageerde daarna direct met ‘accepteren’. Vervolgens ging ik met mijn navigatie aan op weg naar het incident.

Lees meer

Feyenoordsupporter redt leven dorpsgenoot

Reanimatie

Een inwoner van het Zeeuwse Biggekerke zal nooit hebben verwacht dat voetbalclub Feyenoord nog eens zijn leven zou redden. En toch is dat indirect wel zo. Want het was dorpsgenoot en Feyenoordsupporter Theo Bambagt die na alarm van HartveiligWonen snel met een collega naar de man in nood ging en hem reanimeerde. De man overleefde. Bambagt werd burgerhulpverlener voor HartveiligWonen na een oproep van zijn club.

Lees meer
Reanimatie

Wij bieden hulp bij een circulatiestilstand

Met elkaar bieden we hulp aan mensen in acute nood. Hier de verhalen van vrijwilligers van HartveiligWonen, mensen die gelijk op de fiets springen bij een hulpoproep.

Vrijwilliger Lizanne: ‘Als het nog een keer nodig is, hoop ik weer bij te dragen’

Reanimatie

Ervaringsverhaal van Lizanne Ganzevles

HARDERWIJK – Op een koude zaterdagmiddag in februari zijn kennissen op bezoek om te praten over hun bruiloft. Ik zal hun trouwdag namelijk fotograferen en het is goed om van tevoren hun wensen te weten. Het is gezellig en het vrolijke vooruitzicht draagt daar zeker aan bij.

Lees meer
Reanimatie

Khalid Boullahrouz verloor ploeggenoot door hartstilstand

Reanimatie

Feyenoord-verdediger Khalid Boulahrouz verloor in 2007 bij het Spaanse Sevilla, teamgenoot Antonio Puerta door een hartstilstand. Dit maakte diepe indruk. Hij steunt Hand in Hand voor het Leven dan ook hartgrondig. “Bepaalde dingen in het leven zijn belangrijker dan drie punten in een voetbalwedstrijd” zegt hij. “Het kan iedereen overkomen. Jezelf, je geliefde of mensen in je omgeving.”

Lees meer
Reanimatie

Zeker 3 overlevenden in 1 jaar bij HartveiligWonen Westland

Reanimatie

Onder het motto ‘Maak Westland Hartveilig’ is de gemeentelijke afdeling HartveiligWonen Westland actief. En met al gelijk een mooi resultaat: in het eerste jaar overleefden zeker drie mensen een hartstilstand mede dankzij burgerhulpverlening.

Lees meer
Reanimatie

Vrijwilliger Luc Bakker: ‘Praten helpt gegarandeerd’

HartveiligWonen vrijwilliger Luc Bakker uit Putten krijgt uit zijn omgeving regelmatig de vraag, hoe hij na een reanimatieoproep verder gaat met waar hij voor de oproep bezig was. “Praten helpt gegarandeerd”, zegt Luc.

Hij vertelt

 

Vrijwilliger Jos Geverink: ‘Iedereen kan dit voor elkaar krijgen’

Jos Geverink (53) is vrijwilliger voor HartveiligWonen Laren-Noord sinds de start in januari 2013. Hij vertelt hoe HartveiligWonen in zijn regio van de grond kwam.

Lees meer

Burgemeester Berghoef van Aalten ziet draagvlak door noaberschap

Reanimatie

Authentiek ‘noaberschap’ is in vele plattelandsgebieden de gewoonste zaak van de wereld. Inwoners van kleinere gemeenschappen staan er voor elkaar klaar, zeker in tijden van nood. Deze meest authentieke vorm van ‘maatschappelijk draagvlak’ is in de Achterhoekse gemeente Aalten een belangrijke pijler onder HartveiligWonen, weet burgemeester Bert Berghoef.

Lees meer
Reanimatie

Bekendheid en nieuwe vrijwilligers nodig? In Oost-Gelre gaan ze de straat op

Reanimatie

Hoe zorg je ervoor dat burgers weten wat HartveiligWonen is en dat mensen zich aanmelden als vrijwilliger? In de gemeente Oost-Gelre, waar noaberschap nog altijd een groot goed is, is dat heel vanzelfsprekend: je gaat de straat op. De werkgroepleden Dianne, Marloes en Anja vertellen.

Lees meer
Reanimatie

Hartveilig Ugchelen, pioniers in burgerhulpverlening

Reanimatie

De AED had goed en wel zijn intrede gedaan in Nederland of de dorpsraad van het Gelderse Ugchelen zat al bijeen om te zien of breed gedragen burgerhulpverlening mogelijk was. Het dorp onder de rook van Apeldoorn was daarmee een van de pioniers van HartveiligWonen. Vijf jaar later zijn er zo’n negentig vrijwilligers ingeschreven en zijn de bij HartveiligWonen aangemelde AED’s dekkend voor vrijwel het hele dorp.

Lees meer
Reanimatie

Vrijwilliger Jordy de Groot: ‘Het voelde het alsof ik door de grond zakte’

Jordy de Groot reageerde op een oproep van HartveiligWonen. Hij reanimeerde het slachtoffer, een vrouw. Al snel hoorde hij dat het slachtoffer desondanks was overleden. “Toen ik de ambulance uit stapte, voelde het alsof ik door de grond zakte.”, zegt hij. Jordy vertelt zijn verhaal.

Lees meer

Vrijwilliger Pieter-Henk Verkade ‘Het slachtoffer stierf. Dat raakt je zeker

HartveiligWonen vrijwilliger Pieter-Henk Verkade reanimeerde een goede kennis en een medevrijwilliger van HartveiligWonen. “Later op de avond kregen we te horen dat het slatoffer was overleden. Dit raakt je zeker”, zegt hij. Pieter-Henk vertelt zijn verhaal.

Lees meer

Is mijn omgeving hartveilig?