Vrijwilliger Luc Bakker: ‘Praten helpt gegarandeerd’

 

HartveiligWonen vrijwilliger Luc Bakker uit Putten krijgt uit zijn omgeving regelmatig de vraag, hoe hij na een reanimatie-oproep verder gaat met waar hij voor de oproep bezig was. “Praten helpt gegarandeerd”, zegt Luc. Hij vertelt.

Reanimatiemelding

Allereerst laat je natuurlijk niet onopgemerkt voorbij gaan dat het je iets doet. Natuurlijk ben je ermee bezig na die tijd, natuurlijk laat het je niet koud. Ik bedoel, de paniek die je in een woning soms hebt, het verdriet. We kunnen het natuurlijk zelf wel bedenken. Op het moment dat ik de reanimatiemelding ontvang, komt er bij mij heel wat adrenaline vrij. Mijn omgeving is op dat moment niet belangrijk meer ineens. Elke seconden telt letterlijk en dat besef heb je heel goed.

Alles aan de kant

Alles waar ik mee bezig was, zet ik gelijk aan de kant. Het winkelwagentje staat stil in het gangpad van de borrelnootjes, het avondeten komt later wel, het werk is belangrijk maar zelfs dat gaat aan de kant. Als vrijwilliger van HartveiligWonen – reanimator en AED-bediener – kreeg ik het afgelopen jaar al een aantal oproepen. Sommige waren een succes, andere helaas niet.

Samenwerken

Moet je je eens voorstellen: je krijgt een oproep, gaat meteen naar de locatie toe, je werkt samen met andere vrijwilligers van HartveiligWonen, reanimeert of assisteert en samen met de Ambulancedienst en politie vecht je hard voor iemands leven. Op het moment dat er weer hartslag is en de patiënt wordt vervoerd, weet je dat je met elkaar iemands leven hebt gered.

Privacy

Je gaat opgelucht weg van de plek, maar toch blijf je je afvragen hoe de toestand is en blijft. Leeft hij of zij nog wel? Meestal ga ik na een reanimatie even zitten en praat ik er met iemand over, onder meer wat heb ik gezien, wat heb ik gedaan, hoe heb ik het ervaren en of ik er vrede mee heb. Praten is belangrijk en dat doe ik ook zeker.

Aan de andere kant wil je omgeving soms meer weten dan jij wilt vertellen. Ik trek een lijn van privacy voor het slachtoffer, een lijn waar mijn omgeving niet overheen mag gaan. Zo weet ik hier volgens mij goed mee om te gaan.”

HartveiligWonen

“Een oproep aan mensen die willen en kunnen: meld je aan als vrijwilliger bij HartveiligWonen. Hoe meer vrijwilligers, hoe meer levens er gered kunnen worden.”

Terug