Wonderbaarlijke redding in Plus supermarkt Heemstede


 
Dankzij acuut ingrijpen van medewerkers van de Plus supermarkt is het leven van een klant gered. De 72-jarige bewoner uit Haarlem-Zuid was op dinsdag 29 december zijn boodschappen aan de Jan van Goyenstraat aan het inpakken toen hij plots achterover viel. Caissière Danielle verwittigde onmiddellijk haar baas die gelijk 112 belde waar hij vervolgens 1.5 minuut in de wacht stond. Razendsnel haalde Danielle een AED bij de naastgelegen fysiotherapiepraktijk. Ondertussen zakte de man weer weg en gaf hij geen reactie meer.

Fysiotherapeuten Chris en Maarten bedienden de AED met hulp van supermarktmedewerker Hans. Enige tijd later opende het slachtoffer zijn ogen weer. “Dat was een prachtmoment voor iedereen,” vertelt zijn ontroerde echtgenote die niet met haar naam in het artikel wil. Even later verschenen brandweer, politie en ambulance.

De gemeente Heemstede start in het eerste kwartaal van 2016 met HartveiligWonen. In dit geval werd er al gereageerd, nog voordat de hulpdiensten gewaarschuwd waren en het oproepsysteem in werking was. Gelukkig waren er al genoeg hulpverleners in de buurt en hing er een AED vlakbij. Helaas heeft de gemeente Heemstede nog geen dekkend netwerk van vrijwilligers en AED’s, dus meld je aan als vrijwilliger als je kunt reanimeren!

Nu wacht het slachtoffer in het Spaarne Gasthuis op het plaatsen van een inwendige defibrillator (ICD). Volgens de behandelend arts heeft hij het grootste geluk van de wereld gehad, want indien er niet was ingegrepen, was hij zeker direct overleden. “Hij had een engeltje op zijn schouder,” zegt zijn echtgenote. “Hij kreeg twintig jaar geleden ook een hartinfarct op het hockeyveld, maar alles was al jaren uitstekend en hij hoefde ook niet meer bij de cardioloog voor controles te komen.”

Met een blij hart trakteerde zijn echtgenote zowel de medewerkers van de Plus supermarkt als de fysiotherapiepraktijk op taart. Ook geeft zij een pluim aan de politie, want die wist haar op de golfbaan snel te alarmeren.

“Dit heb ik in 27 jaar nog nooit eerder meegemaakt,” zegt supermarkteigenaar Jacques v.d. Hulst. “Ik heb maar gelijk een AED besteld. We zijn er nog allemaal vol van.” Het zou mooi zijn als deze ook in het systeem van HartveiligWonen wordt geregistreerd! Ieder bedankje schiet eigenlijk tekort, vindt de echtgenote. “Het gaat nu heel goed met hem. Na het plaatsen van de ICD hebben we hopelijk nog jaren lang veel plezier samen.”

Terug