Burgemeester Bert Berghoef van Aalten

‘Noaberschap’ als natuurlijk maatschappelijk draagvlak voor burgerhulpverlening’

 

Authentiek ‘noaberschap’ is in vele plattelandsgebieden de gewoonste zaak van de wereld. Inwoners van kleinere gemeenschappen staan er voor elkaar klaar, zeker in tijden van nood. Deze meest authentieke vorm van ‘maatschappelijk draagvlak’ is in de Achterhoekse gemeente Aalten een belangrijke pijler onder HartveiligWonen, weet burgemeester Bert Berghoef.

Burgerhulpverlening

De plattelandsburgemeester vertelt dat er in zijn gemeente jaren geleden, toen de AED in Nederland nog in de kinderschoenen stond, al stemmen opgingen voor burgerhulpverlening: “Iedereen in onze gemeente weet wie zijn buren zijn. En wil hulp bieden als in de omgeving een mens in nood is.” Op het gemeentehuis gingen de handen – zoals in de politiek te doen gebruikelijk – niet gelijk spontaan en collectief op elkaar. Daarvoor was wel een besluitvormingsproces benodigd.

Maatschappelijk draagvlak

De inwoners van De Heurne – een dorpje nabij Dinxperlo – wilden de politiek-bestuurlijke procedure niet afwachten en gingen zelf vol enthousiasme aan de slag. “En dat bleek nou precies wat we in de gemeente nodig hadden”, blikt de behoorlijk pragmatisch ingestelde Berghoef terug. De Heurne ontpopte zich als een pilotproject met als belangrijkste effect dat het spontane maatschappelijk draagvlak resulteerde in het ontstaan van breed politiek-bestuurlijk draagvlak voor burgerhulpverlening.

6-minutengrens

Dit resulteerde in 2011 tot een informatiebijeenkomst met steun vanuit de gemeente. Er werd een werkgroep in het leven geroepen met vertegenwoordigingen uit de buurtschaps- en dorpsverenigingen in de gemeente. De conclusie was dat ondanks de uitstekende first-response van de vrijwillige brandweerkorpsen in de regio aanvullende burgerhulpverlening zeer welkom was. Professionele ambulancediensten hebben in plattelandsgebieden nou eenmaal niet de mogelijkheid om overal binnen de 6-minutengrens te zijn, hoe graag zij dat ook zouden willen. De inzet van burgerhulpverleners is daarom zeer waardevol.

Hartstilstanden

Berghoef kreeg ook nog uit heel andere hoek stimulans om werk te maken van burgerhulpverlening bij hartstilstanden. Tijdens een kleinschalige bijeenkomst van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) hield directeur Aart Bosmans van HartveiligWonen een toespraak. “Bosmans sprak mij heel direct aan: ‘uw gemeente is nog niet Hartveilig hè?’ Dat maakte absoluut indruk en toont de betrokkenheid vanuit de HartveiligWonen organisatie. Dat was voor mij absoluut een extra trigger om bij dit onderwerp een vinger aan de pols te houden.

Vrijwilligers

HartveiligWonen is voor ons geen project, want een project is eindig. En burgerhulpverlening is wat ons betreft blijvend”, zegt Berghoef. “Dat betekent dat het onderhoud nodig heeft, bijvoorbeeld in de vorm van opleidingen. En je moet ervoor zorgen dat je voldoende vrijwilligers houdt. De grootste bedreiging in onze gemeente is daarbij vergrijzing. En nazorg is van groot belang. Want het moet zo zijn dat vrijwilligers na een niet-geslaagde reanimatie de volgende keer wel weer even gedreven naar een noodsituatie gaan om hulp te verlenen.

Betrek burgers bij plannen

Vanuit de eigen ervaring, heeft Berghoef wel wat tips voor andere gemeenten: “Betrek zo veel mogelijk je inwoners bij plannen. Want zonder maatschappelijk draagvlak wordt het echt moeilijk. Laat het organisch ontstaan door impulsen in de samenleving neer te leggen.” Collega-gemeenten die ook Hartveilig willen worden, mogen altijd aankloppen op de deur van het gemeentehuis in Aalten. Berghoef zal ze met open armen ontvangen om ervaringen te delen: “Leer van elkaar. Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden.

Terug