Bekendheid en nieuwe vrijwilligers nodig? In Oost-Gelre gaan ze de straat op

 

Hoe zorg je ervoor dat burgers weten wat HartveiligWonen is en dat mensen zich aanmelden als vrijwilliger? In de gemeente Oost-Gelre, waar noaberschap nog altijd een groot goed is, is dat heel vanzelfsprekend: je gaat de straat op. De werkgroepleden Dianne, Marloes en Anja vertellen.

Werkgroep van vrijwilligers

Met steun van de gemeente Oost-Gelre – met als grootste kernen Lichtenvoorde en Groenlo – werd vorig jaar een werkgroep van vrijwilligers in het leven geroepen. Vier enthousiastelingen binnen deze werkgroep wilden meer naamsbekendheid geven aan HartveiligWonen. Dianne: “Wij vonden het belangrijk dat HartveiligWonen in Oost-Gelre op de kaart werd gezet.

Promoten HartveiligWonen

Samen bedachten de vier allerlei acties waarmee ze HartveiligWonen konden promoten, onder meer op braderieën, zomermarkten en de wandelvierdaagse. “Afgelopen zomer brachten we HartveiligWonen flink onder de aandacht”, vertelt Marloes. “We huurden een marktkraam en regelden allerlei promotiemateriaal. Hiermee stonden we op twee evenementen in zowel Groenlo als Lichtenvoorde.

Reanimeren

Door in gesprek te gaan met de bezoekers kwamen we erachter dat veel mensen wel kunnen reanimeren, maar nog niet bekend zijn met HartveiligWonen. Dan besef je weer hoe belangrijk het is om de straat op te gaan.” Tijdens de wandelvierdaagse van Lichtenvoorde liepen vier wandelaars in een shirt van HartveiligWonen. Van iedere activiteit verscheen een verslag in de plaatselijke kranten. Ook maakte de werkgroep een poster om vrijwilligers te werven. Deze poster hangt nu in huisartsenpraktijken, apotheken en winkels.

Noaberschap

De werkgroep neemt regelmatig de term ‘noaberschap’ in de mond. Anja legt uit wat dit betekent: “Klaarstaan voor je buurt, dat is waar noaberschap om draait. Dat is voor veel inwoners van Oost-Gelre een goede reden om zich als vrijwilliger aan te melden. Ze willen graag iets kunnen doen voor een ander.” Een jaar na de oprichting telt HartveiligWonen Oost-Gelre al driehonderd vrijwilligers. Anja: “Met dit aantal is er voldoende respons zodra er een oproep binnenkomt. Dat geeft een gerust gevoel.

Hartveilige gemeente

Oost-Gelre is goed op weg om het predicaat HartveiligWonen binnen te halen. Dianne: “Er hoeven nog maar enkele buitenkasten geplaatst te worden om een volledige dekking te hebben. Dan zijn we een echte Hartveilige gemeente met voldoende kasten en vrijwilligers om zo snel mogelijk ter plaatse kunnen zijn en dat is natuurlijk waar je het voor doet.” Deze vier leden van de werkgroep hebben hun hart op de goede plaats en hopen hiermee ook andere gemeenten te inspireren. Marloes: “Mensen zijn echt bereid wat te doen voor hun medemens, dat geldt niet alleen hier maar ook in andere gemeenten.

Terug