Professionals aan het woord

Van hartspecialisten – cardiologen – tot professionele hulpverleners, ze staan allemaal pal achter burgerhulpverlening. Inzet van vrijwilligers voor reanimatie zonder en met AED’s is wezenlijk voor realisatie van een 6-minutenzone in heel Nederland. Ambulanceverpleegkundigen, de directeur van de Hartstichting en cardiologen, allemaal zien zij het belang van burgers als eerste hulpverleners bij een circulatiestilstand. 

Professioneel hulpverlener Albert Dijkstra reanimeert ook als vrijwilliger HartveiligWonen

Reanimatie

Als hoofd strandbewaking in Vlissingen is Albert Dijkstra beroepsmatig hulpverlener. Hij heeft meer dan dertig jaar ervaring in de hulpverlening op het strand, aan onder meer reanimaties van drenkelingen en mensen met hartfalen. Ook verzorgt hij trainingen, onder meer voor nieuwe vrijwilligers van HartveiligWonen in zijn regio. Naast professioneel hulpverlener en trainer is hij ook vrijwilliger voor HartveiligWonen. Hij zet zich hiervoor in omdat elke seconde telt. Dat heeft Albert onlangs weer eens ervaren. Hij vertelt.

Lees meer
Reanimatie

‘Reanimatie van een baby, het is een duivels dilemma’

Burgerhulpverlening wordt niet altijd ingezet. Beleid is om burgerhulpverleners niet in te zetten bij onveilige omstandigheden, strafbare feiten, traumatische verwondingen of reanimatie van kleine kinderen. Soms – zoals in dit geval – wordt dat pas later duidelijk en wordt een alarmering ingetrokken. Officier van Dienst Geneeskundig en teamleider van de meldkamer ambulance Huib Kuiper spreekt van ‘een duivels dilemma’.

Lees meer

Ambulanchechauffeur Marco Jochem aan het woord

Reanimatie

Burgerhulpverlening redt levens. Dat ondervond ambulancechauffeur Marco Jochem van Witte Kruis Zeeland aan den lijve bij een uitruk. Een auto-ongeluk bleek te zijn veroorzaakt door een hartstilstand van de 79-jarige chauffeur. Toen de ambulance na zo’n tien minuten arriveerde, waren toevallige voorbijganger Angela Heijboer en winkelmedewerker Yasha Tra al druk doende met reanimatie. Met succes, het slachtoffer overleefde. 

Lees meer
Reanimatie

De motivatie achter burgerparticipatie

Interview met Robin Valkeman en Jimmy Korswagen
 
Burgerparticipatie staat ook in Den Haag op de agenda. Is het een modeverschijnsel of iets waar we in de toekomst echt wat mee kunnen? Robin Valkeman deed er onderzoek naar. “Ik zou het mooi vinden als mijn onderzoek een soort van kickstart heeft gekregen.” Lees verder voor zijn verhaal!

Lees meer

‘Hoe meer mensen zich aanmelden als burgerhulpverlener, hoe beter’

Als altijd binnen de eerste 6 minuten na een hartstilstand de juiste hulp wordt gegeven, kunnen veel meer mensen een hartstilstand overleven. Burgerhulpverlening is daarbij onmisbaar. “Hoe meer betrokken burgers zich aanmelden als burgerhulpverlener, hoe beter”, zegt directeur Floris Italianer van de Hartstichting. De Hartstichting zet zich in om burgerhulpverleners te werven. Zo brengt de Hartstichting onder meer door het belang van burgerhulpverlening en een goed oproepsysteem onder de aandacht.

Lees meer
Reanimatie

‘Kwalitatief is het vrij ver, nu is het zaak om de kwantiteit te verbeteren

Bij een melding via HartveiligWonen worden nu tien tot dertig vrijwilligers gealarmeerd en komen er één tot twee AED’s op de plaats des onheils. “Dat is nog te weinig”, vindt reanimatiepionier en cardioloog van het AMC Ruud Koster. “Wil het systeem werkelijk iets toevoegen, dan moet je de beschikking hebben over drie tot vier AED’s per vierkante kilometer. Kwalitatief is het vrij ver, nu is het tijd om de kwantiteit te verbeteren.”

Lees meer
Reanimatie

Geen tijd voor een praatje of overleg want er moet een leven gered worden

Stel, u reanimeert een mens in nood als vrijwilliger van HartveiligWonen. Alleen of samen met anderen. Dan komen – als het goed is snel – professionele hulpverleners ter plaatse. Zij nemen uw werk over. Dat gaat meestal heel snel en kan nogal onpersoonlijk overkomen. Want er is veel haast bij. Immers, er wordt op dat moment een mensenleven gered.

Lees meer

Aanmelden Nieuwsbrief

Aanmelden voor de HartveiligWonen nieuwsbrief. Vul uw gegevens in en u ontvangt het laatste nieuws rondom HartveiligWonen per e-mail