We willen u vragen om altijd naar het incident te gaan. Het kan namelijk zo zijn dat de ambulance toch later aankomt dan dat u er bent. Een snellere start van reanimatie zorgt altijd voor een grotere overlevingskans, ook al gaat het maar om bijvoorbeeld 30 seconden. Als de eerste ambulance gearriveerd is, kunt u ook nog zeker ingezet worden voor hand- en spandiensten. Mocht uw hulp uiteindelijk niet nodig zijn, dan zullen de hulpdiensten dit ook aangeven.

De reden dat u de ambulance al hoort terwijl u bijvoorbeeld net de oproep hebt gehad, kan te maken hebben met de oorspronkelijke 112-melding. Het kan zijn dat er een rit werd uitgegeven, die niet direct een reanimatie betrof, maar bijvoorbeeld een onwelwording. De ambulance is dan wel gaan rijden.

Het systeem van HartveiligWonen is zo ingericht dat hij enkel vrijwilligers alarmeert, als er een ambulance gestuurd wordt voor (assistentie) reanimatie. Op die manier wordt voorkomen dat vrijwilligers opgeroepen worden voor andere meldingen dan een reanimatie.

Het kan zijn dat de melding tijdens de rit naar het incident, of bij het incident, omgezet wordt in een reanimatie. Dan wordt er een tweede ambulance voor assistentie reanimatie gestuurd. Op dat moment worden ook de vrijwilligers van HartveiligWonen opgeroepen om hulp te verlenen, omdat het in eerste instantie geen reanimatie betrof. De eerste ambulance kan ondertussen al (bijna) bij het incident zijn, waardoor u denkt dat uw hulp niet meer nodig is.

Terug