Vrijwilliger Pieter-Henk Verkade ‘Het slachtoffer stierf. Dat raakt je zeker’

 

HartveiligWonen vrijwilliger Pieter-Henk Verkade reanimeerde een goede kennis en een medevrijwilliger van HartveiligWonen. “Later op de avond kregen we te horen dat het slatoffer was overleden. Dit raakt je zeker”, zegt hij. Pieter-Henk vertelt zijn verhaal.

EHBO

Pieter-Henk Verkade stond tijdens een cursusavond van zijn EHBO-vereniging ’s Gravenzande achter de bar, toen hij per sms een oproep kreeg voor een reanimatie op het plaatselijke sportpark. Samen met zijn collega Aline van de Bos reed hij snel naar de plaats des onheils om hulp te verlenen. Het slachtoffer bleek een mede-vrijwilliger van HartveiligWonen die hij kende.

Beademen

Iemand was al begonnen met beademen, Pieter-Henk nam het over. Een lid van de voetbalclub deed de hartmassage. Met een AED kreeg het slachtoffer meerdere schokken. Toen de politie en ambulance arriveerden, namen agenten de massage over. Pieter-Henk bleef beademen totdat de ambulancebroeders klaar waren om de reanimatie over te nemen. Inmiddels waren er meerdere burgerhulpverleners van HartveiligWonen gearriveerd. “Je staat er dus niet alleen voor”, zegt Pieter-Henk.

Reanimatie

Hij ervoer dat de realiteit heel anders is dan een reanimatietraining: “Een lichaam voelt heel anders aan dan een pop. Tijdens een reanimatie heb je geen tijdsbesef alles gaat zo snel. Pas toen de ambulance vertrokken was, beseften we wat er was gebeurd.

Slachtofferhulp

De aanwezige vrijwilligers kregen slachtofferhulp aangeboden, zowel van HartveiligWonen als van slachtofferhulp Westland. Pieter-Henk: “Dat is goed, want een reanimatie gaat je niet in de koude kleren zitten. Tijdens de condoleance bedankte de familie nogmaals voor de geboden hulp. Meer waardering kan je niet krijgen. Ook vroeg de familie mij om tijdens de uitvaart bloemen te dragen. Dat heb ik ervaren al een mooie afsluiting van de rouwverwerking.

Terug