Annemiek van Dijk redde met reanimatie leven van echtgenoot Wilco

‘Je denkt niet na, je reanimeert. Pas later kwam het besef’

Ondernemer Wilco van Dijk (46) voelde zich niet helemaal fit en ging eventjes op de bank liggen. Precies op het moment toen echtgenote Annemieke even kwam kijken hoe het ging, kreeg hij een hartstilstand. Er was een AED op het bedrijf en Annemiek kan reanimeren. Zij redde het leven van haar man, drie maanden na het voorval kon hij voorzichtig weer beginnen met werken. Ze vertelt haar verhaal.

Heksenlaak

“Met ons gezin runnen we horeca- en recreatiebedrijf De Heksenlaak in de Gelderse Achterhoek.  Op die bewuste 24 februari was Wilco niet helemaal fit. Hij was wat grieperig. Een ondernemer kan zich niet ziek melden, maar hij ging toch even op de bank liggen. Blijkbaar vertrouwde ik het niet helemaal, want ik ging regelmatig even kijken.”

Herkenning

“Ook ’s avonds liep ik even naar hem toe. Ik vroeg hoe het ging en hij zei nog ‘wel redelijk, alleen wat steken in de maagstreek’. Op dat moment werd hij grauw en begon hij te gaspen. Ik was acht jaar bij de vrijwillige brandweer en volg twee keer per jaar een reanimatietraining. Vanuit die achtergrond herkende ik gelijk de symptomen van een hartstilstand.”

Dochter

“Tegen onze dochter Dominique (17) die op kantoor was, riep ik ‘snel 112 bellen’ en zij had gelijk in de gaten dat het foute boel was. Terwijl ik Wilco van de bank tilde en begon met reanimeren, alarmeerde zij de hulpdiensten. Ook haalde ze iemand die kon reanimeren van een vereniging die op dat moment in een van onze zalen repeteerde en kwam terug met onze AED. De man nam het reanimeren over, ik sloot de AED aan en diende een schok toe. We merkten de weerstand, Wilco kreeg al heel snel weer een pols.”

Ziekenhuis

“Op dat moment was de ambulance er ook al. Achteraf hoorden we dat die heel toevallig net bij ons om de hoek reden. Om half negen kreeg Wilco zijn hartstilstand, om half elf was hij in het ziekenhuis van Enschede gedotterd en waren er stents geplaatst. Nu, drie maanden later, is hij voorzichtig weer wat aan het werk. Volgens de cardioloog gaat het herstel wonderlijk snel.”

Herbeleving

“Hij heeft minimale schade overgehouden aan de hartstilstand. Alleen lichte schade aan zijn hart en flink wat pijn aan de gekneusde ribben die hij overhield aan de reanimatie. De zwaarste schade is mentaal. Hij vertelde achteraf dat hij zelfs nog allerlei dingen waarnam terwijl hij lag te gaspen en dus lichamelijk eigenlijk al gestorven was. Hij was maar heel even weg en toen hij weer bij kennis kwam, kreeg hij ook alles mee. Hij heeft nog last van herbeleving, hoewel dat gelukkig ook afneemt.”

Vrijwilliger

“Ik ben ook vrijwilliger van HartveiligWonen, maar heb als zodanig nog nooit gereanimeerd. Wel had ik al drie keer gasten op onze camping gereanimeerd met de AED. En nou dus Wilco. En alle vier de slachtoffers overleefden het omdat we er zo snel bij waren.”

Echtgenoot

“Is het reanimeren van je echtgenoot anders dan het reanimeren van een buitenstaander? De gedachten kwamen later pas. Op dat moment denk je niet na, dan reanimeer je alleen maar. Natuurlijk wist ik goed dat de kans op overleven klein was. Ik was vooral bang dat hij er nog een zou krijgen. En als hij overleefde wat zou dan de schade zijn? Achteraf drong het besef pas door dat ik hem bijna kwijt was. In de auto op weg naar het ziekenhuis in Enschede staat bij een kruispunt een bordje met ’mortuarium’ rechtsaf en ‘ziekenhuis’ linksaf. Toen ik die zag, drong het tot me door: voor hetzelfde geld hadden we hier rechtsaf gemoeten.”

Terug